Planlægning af strålebehandling
Inden man påbegynder strålebehandlingen, skal denne planlægges nøje. Det kræver stor præcision at levere strålebehandlingen, da man ønsker at ramme kræftsvulsten og undgå at beskadige det omkringliggende raske væv. Derfor er det vigtigt, at patienten ligger på den samme måde ved hver behandling for derved at sikre den korrekte dosis stråler, og at strålerne rammer præcis, hvor de skal. I planlægningsfasen vil man foretage en planlægnings CT-scanning. På denne scanning kan man se kræftsvulsten samt omkringliggende væv. Derudfra laves en stråleplan af læger og fysikere, som er eksperter i strålebehandling. CT-scanningen muliggør desuden at gennemprøve flere behandlingspositioner. Nogle patienter vil også blive MR-scannet eller PET/CT-scannet i forbindelse med planlægningen afhængig af, hvor tumoren er lokaliseret. Patienter, som skal igennem et forløb med strålebehandling, får udviklet en individuel plan for behandlingen. På denne måde skånes det normale væv så meget som muligt, så patienten får færrest mulige bivirkninger.
I nogle tilfælde skal der laves specielle masker eller forme, der bruges ved behandlingen for at sikre at patienten ligger på samme måde ved hver behandling. I andre tilfælde er det nok at lave markeringer på huden, som kan vise, hvordan patienten skal ligge under behandlingen. Ved de fleste behandlinger laves der umiddelbart inden behandlingen en CT-scanning, mens patienten ligger på lejet. Denne kan så sammenlignes med planlægnings CT-scanningen, hvilket er en yderligere kontrol for, om patienten ligger korrekt på lejet i forhold til den planlagte strålebehandling.
Herunder kan du se en film fra Odense Universitetshospital, der fortæller om nogle af de scanninger, der laves i forbindelse med planlægning af strålebehandling.